onsdag 18 maj 2011

VADISAUR

Namn: Vadisaur
Ursprung: Norden
Familj: Saur

Info: Vadisauren är den minsta av alla saurerna. Till utseendet så har den varg kropp och ett dinosauriehuvud, och är till storleken ungefär som en varg. Den livnär sig på medelstora gnagare såsom kaniner, råttor och även bävrar om den har tur. Den gräver hålor i marken där den bosätter sig och senare utökar för att kunna förvara sina byten efter en lyckad natt. Om man stöter på en Vadisaur ute i det vilda ska man försöka föra så mycket ljud som möjligt då dess små öron är mycket ljudkänsliga. Den kommer då att dra sig mot tystnaden djupare in i skogarna. Inga fall har ännu raporteras om överfall mot människor, men man kan aldrig vara nog försiktig. Vadisauren är inget natt djur så man behöver inte vara orolig för att de ska komma och ta en medans man sover. Liksom vargen är den gråbrun till färgen, men har en mycket kort päls. Detta är för att den går i ide djupt inne i sina hålor om vintrarna den ligger packad med en annan hane, eller hona, och några ungar. Under vadisaurens parningssäsong, april-juni, ska man vara extra försiktig när man är ute och vandrar i skogen eftersom hanarna stänger av hörseln nästan helt och går endast på lukten. De är då villiga att attakera vad som än kommer i deras väg. Med ett bestånd på nära 50 000 Vadisaurer tror forskare att denna art inte kommer att bli utrotningshotad på ett bra tag. Eftersom Vadisauren är svår att få se om man inte känner till tricken så pågår ingen jakt efter den, det finns heller inget som en jägare skulle vilja ta hem som trofé. Under 1980-talet fanns det ungefär 500 infångade Vadisaurer, men eftersom de hade svårt att anpassa sig och behövde större områden att röra sig än något annat djur så släppte man ut dem igen. Tyvärr hann nästan hälften dö innan man insåg att detta var ett sant vilt djur. Man tror att dess gener kan följas tillbaka ända till dinosaurernas tid på grund av det distinkta utseéndet, och att den vid något tillfälle under historiens gång korsats med en varg. Inte mycket genetisk forskning har utförts på Vadisaurusen eftersom inget ännu har överlevt att ha blivit sövd. Vadisaurerna strövar omkring i de nordiska skogarna, gärna nära ett vattendrag eller sumpmark som den kan plaska i.

måndag 16 maj 2011

:)

Idag är det fest! Jag känner mig väldigt duktig eftersom jag gick ner till affärn i jakt på godis men fick med en massa frukt istället. Idag var det nationelt prov i matte också. Det gick väl inte så super bra, men men... Juste! Tallinresan. Vi gjorde inte så supermycket egentligen, utan gick mest runt i stan. Första dagen gick på Skansen i Stockholm. Efter det var alla väldigt döda. När vi sedan var på båten så satt vi i olika hytter och snackade och gick ibland upp på däck. Nästa dag så fick vi en guidad tur i buss, och sedan en i gamla stan. Gamla stan var väldigt vacker faktisk. Sedan satt vi i varandras hotellrum lite och gick ut kollade på ett gammalt sovjetiskt operahus senare på kvällen. Dagen efter det så åkte vi spårvagn till en marknad (väldigt olik våra svenska) och gick runt lite till i stan. På färjan hem så gick vi mellan två hytter och satt mest och pratande. Sista dagen så gick vi lite i affärer bara. Det var nog allt.

söndag 15 maj 2011

Mihihi


Hihi. Fixade tv på rummet så nu kan jag ligga och titta på film hela natten! Woho! Den här veckan är både syrran och pappa bortresta så jag har hela lägenheten för mig själv. Jag är mycket glad. Det var jätteroligt på resan till Tallin, men jag berättar nog mer någon annan gång eftersom jag sitter här och för över bilder, äter kvällsmat, tittar på film och bloggar samtidigt. Det går faktiskt skapligt... Jahapp, blev inte så mycket idag men, som sagt, kanske mer någon annan.

Posted by Picasa

måndag 9 maj 2011

Tallinresa

Jahapp. Idag bär det av till Tallin (Estland) med klassen. Kommer nog att bli ganska kul. Vi har ju trots allt upptäckt nu, med 15 skoldagar kvar, att det är ganska kul att umgås med varandra. Jaja, så här ser schemat ut för de kommande fyra dagarna. Idag: ta tåget till Stockholm och kanske gå på Skansen. Sedan kliva på färjan mot Tallin. Imorgon: Få guidad tur i Tallin och kanske åka ut och titta på gamla krigsrester. Sedan ta in på hotell. I övermorrn: gå runt lite mer i Tallin, sedan ta färjan tillbaka till Stockholm. Dagen efter iövermorrn: gå i Stockholm (?) sedan ta tåget hem. Allt jag vet om den här resan är egentligan bara att jag ska vara på tågstationen om en timma, och att vi kommer få en guidad tur i Tallin. Bra va?! Iallafall, Hej då och syns om fyra dagar igen!

onsdag 4 maj 2011

Hagelstorm

Moder natur är inte snäll mot oss gnällbältingar just nu. Förra fredagen så kunde vi sitta ute i shorts och T-shirt, men igår (tis) så haglade det jätte mycket jätte många gånger. Egentligen så var det bara 3-4 gånger, men det ska inte hagla i maj. Speciellt inte när det vart 20-25 grader, om inte varmare, ute fyra dagar tidigare. Imorgon så ska jag ha matte nationellt prov, två delar, matte nationellt prov, prata, och ev engelska nationellt prov, också prata. Mina lärare tyckte att "nu när vi ändå sätter igång kan vi ju försöka hinna så med mycket som möjligt innan fredag". Hmpf. Inte kul. Så vi får hålla tummarna och hoppas att det går ändå. Jag hade utvecklingssamtal förra veckan och hade lite halft om halft tänkt att be om att få slippa tyska lektionerna och använda dem för att jobba ikapp istället, men någonting blev fel. Det slutade med att jag bad om extra tyska, vilket jag gjort vartenda år men min lärare har inte lyssnat, eftersom jag anser mig väldigt dålig på att formulera egna meningar, fast ingen annan tycker det. Min tyska- och klasslärare, som helt plötsligt fattade att jag behövde extra hjälp när min andra klasslärare (som jag haft utvecklingssamtal med) sa det till honom, sa att vi kunde snacka lite på onsdag(=idag). DISASTER! Bara det faktum att han lyssnade på en lärare istället för mig, ELEVEN, gjorde mig j***igt förbannad, och extra tyska verkade inte så lockande. Dessutom så tycker jag inte om min tyskalärare eftersom han bedömmer texter och läxor efter längd och inte efter innehåll, ännu ett minus. Mitt liv suger just nu så extra tyska är inte direkt något jag hinner med och dessutom så är det bara 17 dagar kvar i skolan så allt känns lite meningslöst. Så jag tycker att det kan verka fullt förståeligt att jag bara gick förbi honom yttrandes dessa ord, trött och monotomt "Vi skiter i det, det är ändå så kort kvar" Bara fem minuter "Nej, jag vill inte". Jag ägnade honom knappt en blick och det kan anses som ohyfsat att inte ta en chans som jag bett om när han samlat ihop material och tagit sig tid. Men jag orkar verkligen inte bry mig. Då får jag väl vara ohyfsad då, han är en sådan..... Argh!... att jag har väldigt svårt att vara trevlig mot honom. Dessutom så satt han förra veckan och tjatade på mig att jag skule skriva en historiauppsats för att han "så gärna ville ge mig ett MVG". Då svarade jag uppriktigt, och kanske lite spydigt, att "nej, jag har varken ork eller tid just nu. Du får bedömma mig efter det arbete som jag har gjort, inte för det du skulle vilja att jag gjort". Vem vill ha en sådan lärare? Svara uppriktigt nu för jag vet att jag absolut inte vill ha det.

söndag 1 maj 2011

.Wow.

Shit alltså! (Om man tillåts att vara lite tonårig). I fredags hade vi en "klass sammankomst" om man kan kalla det så. Alla i klassen tog med antigen någon dricka, chips eller godis till en lokal efter skolan bara för att ha kul tillsammans utan skolans påverkan. I början verkade det bli en totalflopp eftersom det var ganska många som stack efter någon timma, på grund av magont och bussar. Senare under kvällen så åkte någon hem lite då och då, och tillslut var vi bara sex stycken kvar till klockan tolv mitt i natten. Men det blev så jäkla bra ändå. Vi bara satt i sofforna och mös och pratande om vad som hellst föll oss in, och ingen hade nog en riktigt lust att åka hem. Det var helt underbart och vi saknade varandra så mycket att vi träffades igen igår för att titta på majbrasan tillsammans. Det var några som inte kom, lite synd, och några andra som följde med istället. Och gissa vad som hände. Det vart en helt underbar kväll igen. Det var jätte kallt och väntan på fyrverkerierna var inte så underhållande med sång och tal, men vi satt kvar där och kurade ihop oss under tre filtar hela kvällen. Bara det att vi var tillsammans och skämtade och mådde allmänt bra räckte för mig. Jag kände att det här vill jag göra varje dag. Sitta med mina kompisar och bara njuta av nuet. Helt otrolig känsla. Visst, det kunde ha vart lite varmare men jag ville aldrig att kvällen skulle ta slut, varken den igår eller den i fredags. Jag kan bara beskriva denna helg med ett ord, precis som Mika konserten: Wow.